workaholic?

sampai harini aku masih bekerja lagi. mmg aku da dapat kebenaran dari doktor untuk bercuti sampai bersalin. kalau orang, bila dah ade mc kat tangan, tak fikir panjang nak cuti kan? tapi kalau aku or umumnya kat ofis aku ni, dapat mc pun datang ofis gak.

mungkin sebab persekitaran bekerja kitorg yg best kot. tambah pulak kerja tak penah habis so tak la bosan. tapi mmg aku suka bekerja dari duduk rumah tak buat apa. adik beradik aku da sibuk tanya bila nak balik perak. adeh, aku balik pun, korang bukan ada pun kan? aku jugak sorang- sorang je.

mmg la best jumpa mak ayah. tapi diorg keje gak siang hari. so baik la aku bekerja. tapi aku sedang berkira- kira utk balik ke perak dah weekend ni sebab aku tak nmpk sebarang tanda yang aku akan bersalin dalam masa terdekat ni. aku rasa macam sempat je nak balik. tengok check-up kamis nanti camne.

tapi kalau aku balik, dari isnin tu mula la aku bosan balik sebab dok umah je tak buat apa. dah tu jauh lak dgn wan. bosan gak. aku dalam dilema sebenarnye... tapi apa- apa pun wan mmg prefer aku bersalin kat sana. aku pun mmg prefer bersalin kat sana.

dulu masa nia tuh kebetulan time raya so mmg aku cuti awal- awal. tambah pulak kat rumah ramai org so rasa meriah. nia dulu pun due 14hb. nasib baik dia kua 5hb. kali ni 14hb gak. due date dia. suka kerja aku ni ye...

27 comments:

mamashasha said...

alya....ko nye kes lebih kurang sama gak ngan aku...dpt mc pun masuk office haha....abih tu dok umah pun sorang2....masa 1st dulu mmg suspen gak le mcmana bile sakit bersalin tu dtg....sebabnye kite asyik dok terbayang pompuan yg tercunggap menahan sakit bb yg nk keluar dlm drama TV....sedikit sebanyak aku terpengaruh jugak.....tp bile dah lalui takde le se-thriller yg deme lakonkn relax je....sakit pun tak rasa tau2 turun darah...terus g sepital......haha sampai sepital dr pecah ketuban & induce....tak sampai sejam shasha dah keluar....

mamashasha said...

sambung lagi...

aku dok ngadap laptop je...pastu mcom keje2 opis dok tgk2 gitew je...org lain siap mintak cuti awal then rest...aku tidak...haha buleh tak?sebabnye aku mmg tak leh dok diam......kahhhhh kalau takde keje aku susah hati....masa tgh pantang pun mcm tu....rasa ringan je nk tolong sapu sampah sumer.....abih boring.....

alyyani said...

bed, senang sungguh ko banak kan shasha ye. aku mcm ko gak la. turun darah. tp tak sakit aku nak balik doktor tak bagi sebab hearbeat nia masa tu tinggi sgt. induce sampai 2 kali. huhu.. takpe la, at least ada experience. harap aku senang beranak kali ni mcm ko. eh lari topik. part tak leh dok diam tu mmg la sama :)

fazilzura said...

aku pun x cuti awal beb ... nak banak tu tgh mlm .. kire x rugi le cuti awal2

Chik Na said...

kalu kuar 5 feb sama besday ngan anak K.Mas, sufia :-)

alyyani said...

fazilzura : kalau family aku dekat mmg aku tak cuti dah. ni sebab memikirkan nak pantang kat umah parents aku kat perak kena la consider nak cuti awal. huhu..

chik na : yeke k.mas? heheh... kalau 5 hb tu, jumaat ni la kan. aaa takleh2, ade meeting aritu . ;)

ainal said...

ok gak 2, lgpn blm ade lg org yg wat rekod banak kat ofis wei! hahah..

alyyani said...

ainal : ha nak perli aku la tuh! ko ingat org nak beranak ni dan2 tu ke nak kua ke baby nye. takpe kat ofis ramai pembantu. kalau kat umah sape nak bantu?

ainal said...

makyong n pakyong kn dh pencen, 25 hrs ade je kat blkg umah 2! hahah..
bekas sister hospital plak 2! huhu..

alyyani said...

ainal : aku pantang aritu asik kena marah je dgn mak yong. itu tak kena, ini tak kena. huhuu... takut aku nak pantang dgn mak yong. banyak sgt pantang larang nye. sebab sister hospital kan. hahaha...

ainal said...

ptt r sally x banak lg! hahah..

suhida said...

alya,maybe yg no dua ni kua lmbt skit kot..insya allah...sonok eh bed senang beranak.aku doakan ko hrp2 kali ni, semuanya berjalan lancar ye alya..

ibu damia said...

keje selagi boleh...bagus utk tulang pelvis kalau kita aktif..ayu pun tak der minta2 cuti (ecehh...nak minta cuti ngan sapa???)....ayyunie lambat 2 minggu..so kena induce...induce pun boleh pilih tarikh bila...hehehe..

Ibu Mifzal Arsyad said...

hehe..mmg sesuai la nga tajuk alya tuh..mmg workaholic pun...kalau ainey la..dah lama cuti..x kuasa nak ngadap keje dah nga perut yg sarat tuh..hehe...ikut kan..skang ainey yg x peknen ni pun nak cuti je..x mau keje..hehe..boleh ke gitu..? tp ya la kan bab kata alya..cuti awal2 pun boring gak..cam ainey dulu..asyik duk pikir bila la nak banak ni..last2 overdue seminggu..ahak..

AieZa said...

wahai ainal.. (iskk panggil nama sendiri plak) siapakah sally itu??

alyya.. ko keje lg.. baguss.. klu larat keje la.. aku masa bersalin hana saje mik cuti awal 3hr b4 induce.. tu sume gara2 tekanan time kerja.. (ater aku menci bos baru time tu tekan aku itu ini dgn user lg puas terangkan xpaham-paham)

time 2nd bb xsempat pun mik cuti.. tp ok gak gitu.. xmik cuti.. tp mcm kes ko nk banak perak.. sebaiknya la mik cuti blk perak.. klu ko nk banak sini tu ye la ko keje smpai dtg rasa sakit..

pk baik2 ye cik kak..

alyyani said...

ainal : dia nurse, mane bole banak lagi sebab ceaser kena tunggu atleast 2 ke 3 tahun la.

suhida : tu la, aku pun merasakan begitu gak. sebab aku rasa cam cargas je. sakit tu datang dan pergi. eceh. tu la, nak beranak senang mcm bed gak ni.

ibu damia : ayu nak mintak cuti kt sape? sendiri boss. heheh.. ooo ayyunie lambat 2 minggu ke? lmbt betul eh. bukan lebih seminggu doktor terus induce ke? tp ok je kan?

ainey : heheh.. tu la, tak leh dok kat umah je. boring. aaa mifzal kua lmbt seminggu eh. kalau alya mcm kes ainey nanti, jenuh la duduk rumah sampai 2 minggu. hhuhuu..

aieza : hahah... best tak tgk nama sendiri tp lain jantina? sally tu anak makyong aku. dok belakang umah mak aku. sally tu sebaya aku.

ko sebab da tau bila nak induce hana masa tu kan? kalau ko keje nanti lg tinggi bp ko. lg tertekan. hehehe...

tu la, tgh berfikir- fikir lagi ni..

Ryn said...

pesen cam aku jugak laa nih...selagi leh keje, gi je keje...aku dah masuk spital nak bersalin baru ler cuti...memg tkde amik cuti awal2 pn...bukan workaholic tp dah memg rutin hari2 kan...terbiasa...dok rumah rest memg boleh...tp leh thn ke dok je...baik g opis kan...(itu aku laa...)..tp kalo kondisi atas nasihat doc kena rehat..perlu ler ikut tp kalo diri masih larat, ok je p opis..

alyyani said...

ryn : tu la, selagi aku rasa sihat aku pegi. tp tak bole paksa diri kan. bak kata ko, kalau doktor cakap kena rest, kena la. tp doktor ok jek. tp tu la, dah rutin harian kita mcm ni, bila kena duduk2 saja, mau kebosanan aku nanti..

LeaKhalid said...

alya...mmg mung seorang yg workaholic...kalo lea..asal dpt peluang untuk coti..lea tentu cuti nye...bwk kancil, peyot dh cecah stereng..leceh!! ~hehehe

Az Rina said...

iyerlah, kalo dok umah tak buek pape mmg boring..tapi tak takut ke terbesalin awal ke?

rina haritu barang bb ade lg yg tak beli sbb tak jangka akan salin 2minggu terawal..

alyyani said...

lea : heheh.. cam cute je. bawak kancil perut da kena stereng. heheh.. tu la, kalau ikut badan ni nak je rilex2 tp larat lagi, tu yg bole keje lg.

rina : kalau da rasa sakit tuh, besalin kat sii je dulu rina. kat sini ke kat perak ke da ready.

oo yeke, lepas ni da tau la kena prepare awal2 kan? :)

izzahazfar said...

masa zah dulu...hari jumaat tu semua org tegur ty bila nak cuti..tp masa tu baru bulan 2 sdg zah due bulan 3 pertengahan...so mmg tak suspect la nak bersalin...habis shopping complex zah redah start jumaat sampai la ahad..

pastu mlm tu tiba2 rasa mcm perut cekang2 je...zah ingat false alarm..tp tak sangka la bila sok p chq up 36 week...bukaan dah bukak...mmg takde tanda langsung kak..sakitpun tak...zah jumpa doktorpun sebab ingat nak mc..hahaha tak larat...last2 dapat mc 2bulan sekali..hehehe..

*dok kampung leh update camni lg tak..?perak katner?kot boleh p...sebab zah pun org perak tau..

alyyani said...

izzah : yeke zah? senang ye zah bersalin. yela, kadang kite tak tau sakit tu mcm mana kan. even akak ni pun tak ingat cmne sakit yg betul2 sakit. sakit tu mmg ada. cuma datang dan pergi.

budak ofis ni tak senang duduk tgk akak ni. risau diorg.

* dok kampung lagi senang nak update zah sebab wifi 1 umah kan. lg syok berinternet dimana saja. bergantung pada kesibukan menguruskan anak- anak la nanti ;) oh perak kat bota, kalau lalu ke lumut, nak gi pangkor ke, mmg lalau umah parents akak tu. datang la :)

mamashasha said...

alya...kah dtg lagi ni.....takpe janji kite tau kondisi kite kan....bab senang banak tu mmg syukur sangat lah...rezeki aku mcm tu harapnye yg next punya pun gitew....kalau ambik kira faktor keturunan mak aku pun senang beranak....adik aku pun gitew....bolehke aku samakan dgn keturunan....lagipun org kata dekat nk bersalin mmg kene kuat jalan kan.....mudah-mudahan ko pun senang nanti...

AieZa said...

alyya.. nama sama = ok; lain jantina = xok.. ppl around always confuse.. tu yg membuatkan aku benci.. tp takpela.. dah takdir.. aku redha.. :)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya - org kata kalau gomen yer 1 minggu jer terus induce...tapi tempat ayu bersalin tu max dia bagi 2 minggu....alhamdulillah semua ok...cuma baby agak besar...3.45kg

alyyani said...

bed : cakap pasal keturunan, mak aku la paling senang bersalin. siap ckp bersalin adik kembar aku pun tak teruk macam aku. rilek je. huhu... tu la, ko senang beranak, bole la nak beranak lg. heheh.. harap aku pun mcm ko. amin...

aieza : redha weh. adik aku pun tak dpt menerima hakikat yg ada ainal perempuan. ekekeke...

ibu damia : tu la, baru tau bole hold sampai 2 weeks tu yg ayyunie kua besar ye. dia sedap sgt dok dlm perut ibu dia. heheh

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in