update on check-up

EDD : 14/2/2010
check up harini : 38 minggu 3 hari
berat harini : 58kg (sama dengan minggu lepas)
b/p & urine test harini : normal (sama dengan sebelum2 ni)
berat baby harini : 2.999kg (minggu lepas 2.6kg)

doktor nak cek da dilate ke belum tadi, tapi keadaan aku harini yang sangat steady & sihat doktor cakap next check up baru cek da dilate ke belum..

aku mmg rasa steady lagi. sakit tu mmg la ada. tapi sekadar false alarm macam sebelum- sebelum ni. ok, aku didalam dilema.

korang sedia maklum yang aku nak bersalin kat perak. kalau ikut EDD ada lebih kurang 11 hari lagi. tu pun kalau betul baby aku kua on that date. kalau delay lagi? mmg aku bercadang nak balik weekend ni.

tapi memandangkan aku rasa steady dan sihat lagi, aku macam nak postponed balik perak pada khamis lepas check up tu. apa pendapat korang eh? kalau aku balik sekarang, kalau tak beranak lagi, korang kira la bape hari aku bazirkan dengan duduk- duduk saja.

sekejap- sekejap aku rasa gedik je nak balik, nak rehat- rehat. sekejap- sekejap aku rasa aku kena aktifkan diri dengan bekerja. aku yang di dalam dilema...

20 comments:

Iryani Noor said...

uii kalu tanyer yani la, yani amik jer cuti tu.. ehehehe.. leh rilex2... (sebenar nyer mmg malas nk p keje =p)..
btw dlm masa seminggu baby leh naik 0.3 kg ekk... aisehh.. gerun plak..

alyyani said...

yani : dah hujung2 ni berat kita sepatutnya maintain, tapi berat baby naik sebab lemak nye bertambah.. :)

AiSHieY said...

Berat 58kg je ke?Hu3...shida 6bln berat dah 67kg da...hu3...

izzahazfar said...

no komen la kak...hehe..zah pun sama masa tu...tak sakit tup2 nak bersalin dah...hehe

@lfidah said...

alya..pi lah balik berehat..da dekat nak bersalin..tp ikut gerak hati alya lah..ringan jea alya..58kg jea..sy dulu ms da cukup bln 62kg..tp bb kuar 2.8kg jea..mak dia yg over berat...

girl_perak said...

jangan tgu lagi kak..
nanti takt tak sempat mcm umi...
kak nk balik perak kat mana???

~chekuna~ said...

alyani..balik la hujung minggu ni..
dah sarat tu..walau masih sakit main2...takut tak sempat..mana tau baby nak kuar awal..

mamashasha said...

beb...tadi dah komen kat sms ni aku copy boh dlm ni...haha kalau ko rasa steady lagi & history ko sebelum ni mmg on time or lewat dr EDD maybe ko boleh postpone balik next thursday tapi kalau tak yakin balik la weekend ni and pasrah je menunggu hari yg dinantikan tu... ko discuss ngan wan & mak ko....selalunya kitenye instinct kan blh tau...tp kalau balik minggu depan khamis ok la kalau jumaat takut jam coz org balik raya cina...

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

ko balik la awal wei
tak terberanak dlm kete ker???
huhu
bincanglah dgn doktor macamna k

cik mas said...

tu yg risaunya.. akak ritu mmg takde sakit pe pun. tau2 air dah tumpah.. tapi rsnya rehat2 jer la alya dah nk ujung2 ni kan..

ibu damia said...

tu lah kadang2 susah gak kan ikut EDD...ader yg tepat, ader yg awal, dan ader yg lambat 2 minggu cam ayu..

sekadar berkongsi, masa EDD ayyunie tu, ayu masih steady lagi...walaupun hati dok rasa kot2 terbersalin...siap hari EDD tu ayu gi jalan2 kat IKEA SINGAPORE lagi coz nak releasekan tension...

bagi ayu memang tak der nak rehat2 dah..lagi nak bersalin, lagi kuat gi jalan2 dan keje...walaupun rasa sakit pinggang tu ader...terpulang dengan keupayaan alyya....lagipun serius ckp, kita sebenarnya kalau nak bersalin...dia macam ader instict tau....better discuss ngan dr....

fazilzura said...

ko tungu je ler beb , balik je khamis depan ..

wanie_putra said...

alyya dah start checkup seminngu sekali yek...

wanie dah masuk 7 bulan...sakit jugak bwh perot ni...takut jugak la...

good luck tau allya..jg diri k...

ada. said...

duduk la kat bota :)

boleh opah nia jumpa nia.
boleh kawan dengan yan kat umah.
hahahaha..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

larat lagi ke nak keje tuee..? dasat laaaa.. i salute u laaaa... kalo jue, dah dapat coti.. Harus lah abiskan Coti FREE tuee.. hehe

Jiey^Mien said...

kang terberanak kat sini kang ly..
kalo czer (tp mintak2 la normal), sakit gak kot naik kete long journey..

Ryn said...

gedik gak eh...hahahahahaha..

nak balik ke perak tu kire long journey gak tuh...

tp kalo ada plan B, ok je kalo nak terus keje until thursday...tp kalo ko rasa nak rehat2 balik ler wiken nih...

anyway, hope semuanya OK!
AMIN.

fiza said...

fiza rasa better Allya balikk kg la.. risau gak terbersalin kat cni lak nanti...kalu fiza suka jer cuti he..he..

Chik Na said...

selalunya bila berat da tak naik maknanya dah dekat ngan masa bersalin... take care Alya yea.

amalina binti anuar said...

kngah cek up slaloo ada pic baby. nie tak ada pon. suprise ker?

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in