persiapan raya...

semalam, isnin, selangor antara negeri yg cuti sempena nuzul al-Quran. kami anak beranak mengambil kesempatan utk memulakan persiapan raya yang masih o% lagi.

jam 10.30 pagi kitorg gerak dari rumah dengan harapan dapat parking & dapat setel awal. yela, 3 department nak pegi kan. dulu 2 department je. tahun ni tambah lagi satu. :)

sampai pun dalam kul 11.30. org da mula ramai tapi tak sesesak yg aku penah pegi sebelum ni. ada lg ruang la. kalau tak, mmg belaga- laga bontot la. hahahah...

nia well behaved sepanjang kat sogo ni. adala masa dia merengek2 sebab keboringan. sebab nia good girl, mama & papa berusaha cari baju nia yg paling cantik. hehehe...

paling lama kitorg di children's department. adela dkt 3 jam kot. rambang mata nak cari baju raya nia. seronok sebab nak bagi anak kita cantik di hari raya. inila hasil tangkapan harini.

dapat 4 pasang baju nia. sangat puas hati sebab ada macam2 design & kaler. tak la pink je papa nia cakap.

kitorg beli 4 pasang baju je, sebab kat umah ade lagi 5 pasang yg akan dipakai time raya jugak. belum bepakai lagi baju ni sebab semua baju tu 12 bulan ke atas. so time raya ni la sesuai nak pakai memandangkan nia pun da muat baju2 tu. so, cukup la 9 pasang baju nia yek..

lepas tu turun ke men's department pulak turn wan beli baju. dia ni kalau shopping ngalahkan pompuan. sebab? sgt fussy! nak yg best of the best.

wan beli 2 pasang kemeja je. sebab seluar takde yg bekenan. see, i told u! heheh.. lepas tu ke ladies dept lak. tp malangnya, takde yg menarik dimata ni. fussy ke? tak la. tak amik masa lama pun. lepas tu kitorg terus ke bangi nak cari baju kurung dgn baju melayu kitorg pulak.

this year tak decide theme pun, so aku cari baju aku dulu, then wan akan match kan dengan dia pulak. hasilnya?

orang utara cakap, chewi dapat baju baru. hahaha.. tapi aku suka sgt kaler ni. sesuai dgn dia..

dari satu kedai ke satu kedai, keluar masuk, setelah hampir 1 PKNS punya butik kitorg pegi, sampai hampir putus asa, akhirnya mata aku tertumpu kat baju ni. org cakap eye-catching. wan pun cakap cantik. so, aku beli la baju ni. puas hati sgt. lepas tu wan pun dapat baju yg match dgn baju aku tu.

sedondon kan?

baju kurung nia? sepasang opah nia akan buat. kain da beli. sepasang lagi, aku da order kat ibu damia's boutique. tak saba nak tgk baju nia tuh.

ade beberapa lagi barang nak cari. akan meneruskan pencarian...

27 comments:

[I][T][A] said...

Wahhh banyaknyer baju raya nia.. cantik2 plaks tu Raye sakanlah nia...

Sabtu lepas ita gi sogo sempena sogo ada sale utk member card... Sempatlah rembat baju raisha n papa raisha wat raya... persiapan raya kami pun belum lengkap lagi..

ppb_ppkp said...

alyyani...tu arr pasai..laki aku kata...hamboihhhh..sampai terangkat pungkoq pedas yang amat ko

alyyani..happy birthday ke 27 thn..moga pjg umur n murah rezki.

KasiH said...

dah soping raya yee...cantik kaler tuh nice n sweet...peach eh ke pink?
sakan nia raya thn ni...9 pasang tuh...

Gieyana said...

woww weee...sedondon..baju kurung Nia sedondon tak?cung2..

byk gilos ko beli baju utk Nia yer..aku baju camtue 2 psng jerk..baju kurung nureen 4 pasang..haaa..amik ko!

azyyati anuar said...

kantoi aa wei...tnjuk baju raye dulu...

yg pasti aku nyer baju x same kaler ngn ko...

btw, mmng cun baju nyer....baju nia pun kene la kaler ala2 pink...

ibu damia said...

saya percaya kalau gi shopping, kat baby's department la yg paling lama sekali......kadang2 tu 2/3 jam pun x sedar..

cantiklah baju2 Nia....nasib x banyak warna pink....kalau saya semuanya nak pink...tapi tu lah x variety pulak kan...

abstrak baju raya mama nia....

miemiey said...

terkezutt den..manyak tul baju raya nia...beraya sakan ye ank dara orang ni yee..tahun ni beraya mana..kg hubby ke sendiri?mimi pun daa selesai gak cuma abah je yg belum..abah dia ni cerewat kit..

haru said...

utk sy xde ke kak bju raye..bju raye pn xbeli lg nie..cuti raye shari sblum raye..xsmpat la nk beli..

fazilzura said...

wahhhhhhhhhh sgt sweet itu bj ...

shah-ila-ain said...

sekali bershoping semua beli hehe...dah beres ke belom nie..sepasang jerr baju allya..hehe..mane cukup tuhh...

elani makrai said...

uuuiiihhh, nia mmg btul2 raya sakan nie. cantik2 n yang penting tak sume pink okay. klu pompuan mesti banyak pink n boys lak mesti biru jer merata. hehee...

nurin paling suke yang dress kaler grey ada sheep n pair up cardigan. i suke yang pelik2 hehe...

hamboi, mama n papa nia pon bole tahan gak. hehee sib baik wan nak pakai kaler tue. klu en suami i, jgn harap.

p/s : dulu penah dok kedah, tapi lupe maksud chewi tue...per yer? meh tolong refresh sket kat nurin :D

elani makrai said...

uupppsss, correction. bukan sheep. tapi burung kot. yang ada pokok bulat. :D

LYaFRINA said...

waaaaaa bestnyer dia p shopping raya... lya xde ape2 lg..... baru ni skit truk...jd tbantut... duit habis kuat utk brubat.... just pikir utk asya jer...cz ni raya pertama dia... waaa best la nia... raya sakan...

suhida said...

bestnye baraya sakan korang.hehehe..

lamkasorous said...

wei, kaitoi tu satu hal, baju kau aku tengok dah mcm baju raye ina je pe kes????? hahahah

~chekuna~ said...

raya sakan nia kali ni...
tapikan baju girl tomei2..
byk pilihan....rambang mata nak pilih..jeles la alya kurus..
boleh beli baju yg dah siap...
kakna tak pernah beli baju siap..

amalina binti anuar said...

alamak ai baju raya sama la plak ko nie.
erm xpe la ke 1st raya sedondon la ye.
kne cri cri lgi satu bju raya la cmnie.
kaler lain dri yg lain.

ArissaPutri... Moment in My Life said...

waaah..raya sakan nia tahun ni. Mesti bertambah ciut miut bila pakai baju raya yang cantik cantik tu ..

P/S: bila tgk baju baby girl come come tringin nak nak pompuan lagi

Bed said...

buleh tahan byk nye baju nia alyya...hehehe...mmg time membeli tak sedar...sama ler kiter...yg penting anak cantik & bergaya dihari raya...papa & mama tolak tepi dulu....kira ok la baju korang berdua pun dah dpt..aku pun mcm ko gak main match2 gitew je....selalunye beli kain mak aku jahit kali ni tak sempat nak beli kain so ready made je..baju papa shasha dah jumpe aku nye belum lagi...PKNS mana ko pegi tu?

aku setuju sgt laki aku pun fussy giler bab memilih barang dia...kalau wan nak best of the best...laki aku lak jenis yg perfectionist!tension beb....

sweet je kaler baju korang tu...aku suke...this year baju pompuan byk kuar jenis tgn ala2 ct and coraknye abstrak kan..

all and all baper hengget ko habis hari tu?

Reena said...

banyaknyer baju nia...semua cantik2...n kak alyani baju akak tu cantik sgt..very nice colour

zura@iwan said...

cantik2 bj nia ye...wahhh bj raya tema pink ye...best ya...i like pink..eke

saveme_zero said...

wahh..meriah la kaler bj ko..sama mcm kaler blog..hhehehe

alyyani said...

ita : raisha pun da shopping? ita nye baju bila lak nak beli? sama la, alya pun ade yg tak lengkap lg..

imah : terangkat pungkoq tu yg aku tak tahan! hehehe..

tq imah. kita sebaya kan?

ryn : kaler peach ryn. kalo pink aku pun tak gamak nak bg wan pakai. heheh.. takpe ryn, baju nia tu bole pakai lama sebab besar2 :)

gie : baju nia 1 pink 1 ijau. so, pink la yg match.

yela, time raya la kita nak tambahkan koleksi baju lurung ye tak? kalau baju casual ari2 bole beli :)

along :kantoi ke? tu nak suruh org lain jgn cari sama design cam aku. nanti kalau sama, takmo kua kete lak cam ko dulu. hahaha...

baju nia ade dah kaler pink. tp baju kitorg tu more to peach la..

ibu damia : haa tau dah ibu damia ni mmg suka pink. untung la dapat 2 baby girl. lagi la sakan shopping ye. mmg rambang mata dibuatnya :)

miemiey : manyak ke? tu baju casual selalu pakai :) tahun ni turn balik umah alya dulu! :D (sengih sampai ke telinga ni) abah2 ni mmg cerewt kot kan? ngalahkan kita!

haru : ko wat mende nye? utk ina pun aku takde beli nak beli tu ko pulak. laa.. ko beli la skang tgh2 takde kelas tu. kat perlis takkan takde tmpt shopping kot.

zura : thx zura :)

mel : sekali kua tu, mmg kalau bole nak setel semua. tp tak setel gak. hehe.. sepasang lg baju da siap tempah kt kampung. 2 pasang cukup kot :)

alyyani said...

nurin : 1st yr raya bg la chance dia beraya sakan. heheh..yup2, wan tu tak larat tgk kaler pink dah. tp diorg pun discriminate. girl = pink, boy = blue. cmtu tu?

nurin mmg pelik tp stylo! :D tu bukan kaler pink tau nurin, tu kaler peach. kalo pink, alya pun tak,o bg wan pakai. heheh..


p/s : chewi itu maknanya over excited kot. penah dgr tak?

lyafrina : lya, yg penting jaga kesihatan ok! dapat lya sekeluarga sihat sempena raya ni pun da cukup syukur :)

suhida : nia je aku bg raya sakan sebab 1st timer. kitorg itu je la baju nye :)

akmal : aku da panic bila ko cakap sebijik mcm baju ina. tp ina nye lining putih, aku nye lining peach. soh ayah beli baju lain la tuk dia. trend skang ni la wei...

kak na : baju boy pun best2 gak kak na. suka alya tgk sebab design dia cam org besar. mesti comel & smart je bila pakai :)

kakna, kalau tempah lg selesa pakai banding dgn beli siap. alya lebih suka tempah sebab mmg size kita. tp sebab last minute, kena beli yg siap jugak la..

ina : balik perak nanti, ko pegi ajak ayah beli baju ko lg sepasang!

arissa : bagi la dia beraya. dia yg penting :)

p/s : ape lagi kak. bila nak tambah production? hehehe...

bed : betul bed. yg penting anak nmpk cantik. kang kalau comot je, reputasi mak bapak gak tejejas. cewah, poyo la aku ni. hahah...

aku beli kt PKNS bangi. tp kalau ko gi shah alam mesti lg banyak choice.

mmg this yr, design ala2 ct dgn jubah. aku tak bekenan sgt jubah tu rasa mcm melayang2 je pakai. heheh...

laki ko pun fussy? samala kita. nak yg cun tp murah. bole?

bajet aritu tak lari dr ape yg aku bajet la. sebab tak yah kena draw duit lg org pakai debot card :)

reena : yeke reena? tq2! i like the color too.. tak saba nak pakai. heheh..

zura : bukan pink zura, peach!

sue : peach la. huhu..bukan sama mcm kaler blog aku. heheh..

Bed said...

aku dah g pkns shah alam...pening byk sgt...rambang mata & RM ko....kahhhh....esok lusa nak g lagi...mmg dah aimed beberape helai....hee aku g sana cr baju & kuih selalunye....mmg senang debit kad...tapi kat JJ bukit raja selalu problem...tension je aku..

alyyani said...

bed : iyeke? ko tak pi jj bukit tinggi? lagi hep-pening! mmg pening sebab banyak sgt kedai. hehehe.. mmg pening bila nak pilih baju kita ni. kang takut da beli nmpk lak yg lain yg bekenan. aritu, lepas aku beli, bedesup kitorg kua takmo tgk2 dah. letih sebenarnya. heheh.. selamat bersopping ye!

Elyn said...

weii cntk la bj ko!!! bape ko beli ek?? kat mana??

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in