her new interest...

dulu masa kecik2, selalu bacakan nia buku. sampai ada satu masa tu rasa mcm "eh, bukan nya dia amik port pun, kalau dah nak nangis tu, nangis je". pandang pun tak. kita ni konon nye nak bacakan utk dia, tp rasa macam mama dia ni baca buku sorang2.

sekarang, dalam sekotak mainan nia, mesti dia akan kuakan semua mainan dalam kotak tu, bila da nampak buku, mesti dia amik dan hulurkan kat aku atau wan. dia akan suruh kami bacakan utk dia.

yang best nye, dia bole duduk diam semacam fokus dgn ape yg kita bacakan utk dia. kalau kita senyap dia dengan bahasa dia la soh kitorg bacakan. kalau papa dia dgn layan the simpson, bila nia bagi buku, wan tunjuk je bukan nak baca. mengamuk la budak tu.

motifnya, melentur buluh biar dari rebungnya. didikan yg terbaik adalah dari kecik dan semestinya dari kita ibu bapa dia. tapi tu la, kadang tu rasa bersalah pulak bila kitorg letih sgt, kitorg tak tunjuk dia buku- buku dia tu, kalau tak, selagi tak bacakan, mesti dia naik atas perut aku. kesian gak kat nia bila tgk dia bersemangat je. huhu..

tengah pilih buku mana yg nak suruh mama bacakan

mama, tolong bacakan buku ni!

ladybird..kalau binatang yang aku reti buat bunyi nye tu, aku buat la sekali, tekekek2 la dia gelak..

tapinya, budak kan cepat boring, belum abis satu buku, dia da hulur buku lain soh baca.
fokus nia, fokus...

bacala pulak buku bear ni. buku ni turun temurun dari family aku. tak rosak pun lagi. ade 10 set. baru amik 5 set. nanti balik umah nak amik lg 5 set sebab aku yg selalu bacakan utk nia da naik hafal semua dalam tu. kena cari buku lain pulak...

22 comments:

ppb_ppkp said...

allyani..aah..aku dok kuarters jer. (xsampai 1km la..tu sebab aku merempit dgn motor..lagi 2 mimit nak masuk pon dan lagi ..hehehe.. tapi padang besar ni biasa la... xmeriah mana pon..pekan kecik jer..
aku dah setel bahan2 nak masak sblm pi keje (kalo keje ptg) ptg balik rest aku ketung..ketang kat dapur ler...


lelelellele..pandai nia ni..tgk muka pon taw budak cerdik ni

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

bestnya
ko dah didik anak ko belajar membaca
anak aku suka memasak
ambik sudu suap org yg tgh puasa mom mom mom hhhuaaaaaaaaaaa

KasiH said...

elok laa gitu alya...
minat pada buku...esok2 dah pandai pegg pensil,lukis2 plak...kaler2 ke..

Elyn said...

nia geget tak buku2 tu?? wafiq dh mcm tikus habis sume buku rompong. x reti dh nk ngaja.

tp bile aku duk baca mag nk plak die duk diam hihihi

strawberi @ mamadira said...

nia ..kecik2 lagi kena blajar ye..
bagus2...nanti leh cepat baca buku sndirik tau..
sokong cakap ko..memang dari awal lagi kita kena ajar anak2 kita ni..
supaya besar x liat..
set buku memang kena beli byk..
sbb kadang2 diorang ada mood ok..
and ada mood kena koyak lah buku tu..

[I][T][A] said...

Bguslah nia ni minat membaca... ita pun latih raisha supaya minat membaca... skrang raisha tgk buku asyik belek2 jer...

miemiey said...

tul..setuju sgt..melentur buluh biar dri rebungnya.....galakan minat membaca dari kecik..teruskan al..bgus sgt...masa ni budak2 kl belajar cepat terima..

saveme_zero said...

aku pun ada buku jenis ni dari zaman adik aku..ekekek. mmg bagus buku ni,keras tak koyak..gambar pun menarik

nome said...

melentur buluh biar dari rebunyer...beretika sungguh...gud nia..suka baca buku...nnt leh geng ngan leesya yg suka baca buku the club mickey mouse...ekeke...

elani makrai said...

yeayy~ nia dah start nak baca.
hmmm pasni kena mintak papa n mama borong buku banyak2 kat nia.

p/s: aritue pegi popular kat ampang point. ammar kn suke mickey mouse. time kat casher berebut ngan budak tue tak mo bagi. nangis n jerit siap lagi. tp everyday ammar mesti suh kita orang baca kan buku kat dia. kita orang siap beli al-matien tapi ammar just reti ba jer dlm alif ba ta hehee.

Nana Aziz said...

nia same cam ariana. suka sgt ngn buku. tp yg xlarat time dia suh kite melayan die baca buku. hehe..tp xpe la asalkan die suka buku 2. pasni ko kene ready plak utk nia menulis n melukis.conteng sana conteng sini. hehe

p/s: buku yg nia bc 2 same je cam buku ariana. hehe..

ibu damia said...

bagus!!!!!melentur rebung biar dr rebungnya......pandainya Nia...harap2 biar berkekalan hingga besar....

suhida said...

nia,belaja rajin2 ye..

Ibu Mifzal Arsyad said...

budak2 mmg suka buka..derang suka tgk gambar kan..bagus tuh..ajar dr kecik..mifzal pun pantang tgk buku..mesti mintak pen..huhu menconteng la..apa lagi..

Ibu Mifzal Arsyad said...
This comment has been removed by the author.
Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

betul.. betul.. bila dah biasa tgk kita buat, dia dah mudah igt da...

pasnie, mcm2 leh ajar dia kan...??
dulu, mcm naik bosan jer sebab takder respon..


tpi, bukan xder respon... ada.. cuma lambat sikit dia nak amik respon..

now.. dah nampak kan..? syok laks rasanya..

Reena said...

yup..thats very true akak...memang kena ajar dia kecil2 lagi..reena is trying too...pandai nia..siap pilihkan buku...smart gal

~chekuna~ said...

pandai nya nia...betul tu..
kena didik awal2..mungkin girl daya tumpuan ok sket..cabaran nya adalah boy..mmg payah sket..
byk nak main..

ArissaPutri... Moment in My Life said...

bagus la Alya..tanamkan minat membaca Nia dari kecik, hari tu k.mas ader baca artikel the good time to teach a good value attitude to our kids is between 1 - 5 years old..so start teaching her now...

Bed said...

gud girl nia....alyya teruskan membaca utk nia....nanti jadi cam shasha...minat betul dgn buku & other reading materials....magazine pa&ma pun dia layan tau...aku selalu belikan shasha buku...after umo dia 1 year plus aku bawak g MPH...biar kan dia pilih buku apa yg dia nak....sebagai ganjaran dia yg suka membaca...

shah-ila-ain said...

bagus didikan mcm nie..membina minda dia gak yg memang nak tau...mcm ain pun dah lunyai buku mainan dia..pantg nmpk kertas n pensel,khusyuk nak menulis mcm dah pandai sgt tuhh...

moga anak2 kita membesar dgn bijak dan pandai...

~Firsya~ said...

wahhhh,nia dh mula suke nak dgr n membaca,bgos2x...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in