check up 18 weeks...

salam semua...seminggu lagi nak raya ni. sure masing- masing tgh busy buat persiapan. tadi baru je balik dari check up kat an-nur.

kandungan aku da nak menginjak ke 5 bulan. sekejapan je kan? tadi, dapat blood test result. semua normal. HB baik sgt doktor cakap. berat da naik ke 45.8kg which is good doktor cakap. aku pun nampak sihat je. mmg bulan puasa ni rasa cargas sikit la.

haaa... yang paling penting, aku tau korang pun nak tau kan? heehhehe... sebelum tu nak cakap yg naluri ibu sentiasa betul. kenapa? aku mmg dah agak 2nd baby aku ni perempuan. tapi ramai gak yg predict boy. so sape menang? instict aku la betu. insyaAllah adik Rania Ayesha nanti perempuan juga. 99% confirm.

best ape..2 anak pertama ni elok same gender sebab nanti bole jadi gang. macam aku dgn akak aku. mmg kamcing sangat2 la. betul tak long? hope nia dgn adik dia nanti pun gitu gak ye.

masa tgh scan tadi, baby tgh busy mengangkat2 tangan dia. aktif sangat. sama la macam nia. seawal 4 bulan aritu aku da rasa pergerakan dia.. patut la cepat rasa, aktif sgt bergerak rupenye dalam ni...

note 1 : ade chance nak tuka gender lagi ke ni? sebab ada yg cakap maybe terkepit. tak nampak betul2 lg. sebab ade kes kan. tapi tadi doktor dgn confident cakap 99% girl. tunggu je la ye...

note 2 : marila memulakan mencari nama anak. sape ada idea bernas yang tak pakai, nama R..A.. bole la bagi cadangan ye :)

26 comments:

[I][T][A] said...

alyya...

bestttnyer tak lama lagi dapat bb baru... ok apa 2 girl... nanti bleh pakai baju sama... nampak sebaya jer bila besar... so cute..

Tak kisah boy or girl janji sihatkan.. :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

sekejap jer dah 5bulan ekk..??
perut dah nampak belum..?
alya 5bulan baru 45kg..
sangat jeles laaa...

KasiH said...

dah 5 bulan eh...rasa cam baru resah2 kata ko peknen..hehehehe..

gender tu aaku no komen, kalo terkepit pn tkkn doc kata 99% kan...aku dulu pn scan 5mons gak terus confirm gender...start aritu beli brg pn ala2 ikut gender...

jimat ler ko kalo girl, tkyh nak beli baju NB byk2..hat nia mn elok tu trnkan je pd adiknya..

zura@iwan said...

sekejap je kan dh 5bln....best la wei tgk scanning tu...nmpk bb arr...aku tharu la...huhu...

~chekuna~ said...

dah nak masuk 5 bulan..sekejap jer kan... ada kelebihan gak dpt girl ni...boleh jd gang nia..pakai gaun sedondon ker.. :)

Ibu Mifzal Arsyad said...

bestnya dpt girl lg..

LYaFRINA said...

bestnyer,,... kalu bby girl mkin rambang mata nk bli bju raya thun dpan.. try buat 3d scan la... baru btl2 nmpak.. Nk bg cdangan ni....
Rania Alesya...
Rania Adrianna
Rania Afrina
(aik sme nme dgn ank sy)

nanti ade ideal bgtau blik...
pe2 pun tahniah yer....
moga bertambah rzeki dgn klahiran baby k 2 ni...

Jiey^Mien said...

kalau betul girl, makin sakan la ko soping moping baju baby girl.. :P

apa2 pun, yang penting sihat kan?

Nana Aziz said...

wah..da 5mos ke? sekejap nye rs. ko bile due ek?

pd aku x kisah la aly laki ke pompuan, yg penting sht walafiat.

utk name anak ko better ko standby siap2 nama pompuan dan nama laki. mn la tau kot2 tetiba tertukar jantina lak jd lelaki. hee..2 seme kuasa Allah kn..

alyyani said...

ita : harap takde masalah. tak kisah la boy ke girl asalkan keluar nanti sihat & sempurna. aminkan ita.. :)

jue : tunggu la ujung2 nanti, mmg naik mendadak punye la. heheh.. perut ek? mata kasar tak nampak kot. tapi mmg da nmpk pun. :)

ryn : sekejap kan? cepat betul masa berlalu kan? btw, aku mmg rasa confirm dah tu girl :)

zura : insyaAllah masa zura akan tiba ye :)

chekuna : mmg nak diorg jd gang la. mcm alya dgn kakak alya. gang yg tak dpt dipisahkan dr lahir smpi sekarang :)

ainey : best2! tapi papa dia nak boy. camne tu? huhu..

lya : waa best la bagi idea. tq2! kalau bole taknak Rania dah. nak nama lain. nama A tu bole dipertimbangkan. nanti bg lagi eh ;)

jiey : ape soping jiey, pakai je ape kakak dia punye. hehehe.. cuma nak tmbh baju newborn especially rompers.

betul tu, jantinan tak penting yg penting sihat..

nana : EDD aku insyaAllah 14/2/2010. valentine weh. heheh.. betul tu. aku tak kisah on gender pun sebenarnya. aa betul gak kata ko tu. kena standby 2 nama gak kan? tq weh!

cik mas said...

waa.. da besar baby alya.. sepupu kita kan alya masa scan 6 buln doc ye ye kata pompuan. las2 yg kuar lelaki.. hehehe.. ada kemungkinan jgk kot bole tertukar jantina. nape kita tak rs gerak2 lg ni yek.. cuak ni.. :{

LYaFRINA said...

nak bg lg poning....
x boh RANIA erk....
meh ambik ni....
Rasya....
Rianna(wowww camm rihanna jer)

Alamakkkkkk,... nanti kalo ader y tlints gtau lg

AieZa said...

alya.. i'm hepi 4 u.. jaga kandungan baik2 ye..

azyyati anuar said...

btul wei....sure ade geng nia...ok la beza dua thn je kan...

wei dik...45 kg jer? kurus nyer..x makan ke aper...

nti aku pk kan aper name yg ssuai..

aku tiber2 teringat aku mimpi ko dpt 3 org anak pompuan...hehe

ppb_ppkp said...

alyyani..xder la ahri2..ikut keadaan..kalo aku keje pagi..ptg aku balik berbuka umah MIL

Bed said...

sekejap je alyya...dah 5 bulan...kuwus nye kamoo...5 mths baru 45++ aku ni....5 mths dah 70++ kahhhh...kalau boleh maintain kan name rania kat pangkal tu....best jarang dengar......rania azalea pun boleh gak.....ok gak kalau gegirl...leh tolong ko masak nanti...tapi kalau ditakdirkan boy....bonus lah kan....

ArissaPutri... Moment in My Life said...

teruja lak tgk gambar scan baby Alya and Chik mas minggu ni.. teringin lak nak pregnant lagi

ada. said...

haa?perempuan?
hahahahaha.
family akk memang kaya perempuan
pun.banyak perempuan.
macam ada nih,adek badek 5 orang lelaki.sepupu2 ada pun semua lelaki.
sorang je sepupu ada yang perempuan.
adek badek mak ayah pon kaya lelaki.
kaya kan kaum adam?
;)

amal_fc1303 said...

weyh anak pmpuan yg 2nd nie.
okey la tu kan.
sng la nk jage dua2 pompuan.
rotate je baju nia yg lme tu kasi kat adik dia pakai..

D'Nur Boutique Online said...

rasanya cam baru semalam jer tahu yani peknen hehehe dah 18 week ye. bestnyer bb girl... syok shoping baju bb girl....

Anonymous said...

selalu baca blog awk.sy pon ex ukm dlu.ari ni rs nk tinggal jejak plak.suka tgk rania.camner la rania lepas ni dh de adik yerk...sy de suka 1 nama RAINA ADRIANA

salam kenal,
~ibu amni~

Reena said...

wow..so fast dah 5bulan mcm hari tu baru ckp preg...gal ke...senang la tak payah shopping baju byk2 lagi..baju nia bole guna

alyyani said...

cikmas : kalau 2ns pregnancy ni biasa dpt detect awal baby gerak sebab da ade experience mcm mane kan. baby cikmas da gerak tu cuma cikmas tak notice kot. nak2 kalau time begerak banyak. kalau dok diam bole rasa gerakan2 kecil :)

lya : rasya tu cam best gak tu. alaya memula bekenan kat riyana tp cam da boring lak. sebab selalu sebut kot. hehe..

aieza : tq za... tapi kena hati2 kan?

along : tu la pasal. best ape... aku makan je. siap doc pun tanya u bila nak gemuk ni? aku cakap la 2 3 bulan naik la. hahah.. ko cari nama bia senonoh skit ek jgn macam ainal.

mimpi ko tu kan sama mcm ramalan ofismate aku. tau dia cakap ape? aku akan dpt 4 pompuan yg no 5 baru lelaki. abis aku nak anak 3 je, cmne tu? hahah..

alyyani said...

bed : laki aku pun memula dia nak maintain kan nama rania tu. tp aku cakap biala variety. takpe bed masa pregnant ni tak kisah berat nak cecah bape pun. sape nak marah? heheh.. azalea tu nama anak nome kan? nanti aku cilok pulak. hehe..

kak mas : ape lg kak mas, marila join the club menambah production :)

ada : belah akak ok la balance. 3 lelaki 3 pompuan. sepupu lak ramai yg lelaki sebenarnya. tp belah abang wan, mmg ramai pompuan. so gen dia la kuatkan. hehe.. redha redha..

ina : mmg akan aku rotate. hahah... bak kata ko, yg 2nd ni nanti perangai mcm aku ye tak? abis nia mcm sape kak long ke? hahaha..

D'nur Boutique online : mmg cepat masa berlalu kan? ok, nanti kite shopping kt butik awak ye :) kite nak cari rompers banyak2 :)

ibu amni : tq for visiting :) ex-UKM gak? fac mane dulu? raina, sedap nama tu. tq for the idea ye :)

singgah selalu ye :) ade blog tak? bole tuka link..

reena : yup, sekejap je kan? how times flies so fast... mmg jimat la part barang baby nanti. :)

ibu damia said...

hiks....selalunya kalau dr cakap conform tu betullah tu...macam aleesya dulu 4 bulan dah tahu gender...ayyunie pun sama...tapi kan selalunya kalau yg sulung girls, next baby pun girl....susah nak dapat sepasang girl n boy....apa2 pun terimalah qada' drNYA..........

elani makrai said...

wahhh, congratz for having another gurl... nurin pon nak 1 gurl la nanti... tapi bila ehhh hehee...

ala, tapi btul la alya. slalu instinct emak nie btul tau!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in