nia - 8 bulan...

ticker sebelah tu da menunjukkan umur nia sekarang da masuk 8 bulan. happy tgk anak membesar depan mata kan? dan cepat masa berlalu. tak tekejar rasanya.
Alhamdulillah, nia mula merangkak masa umur dia ngam2 8 bulan. tapi 3 4 langkah je. tak sabar punya pasal dia akan creep balik. cepat sikit nak capai ape2 yg nampak depan mata. dia mula merangkak masa kitorg kat kedah, tgk maksu dia merangkak, dia pun laju nak ikut. ade gang nak merangkak, suka la dia, kalo kat sini, takkan mama dgn papa nak merangkak kot. hahah...

dia punya sense mengecam orang da makin tinggi. so sekarang ni, dia tak mau kat sapa2. yang aku tau, dia bole masuk dgn kitorg (wajib la tu kan), lepas tu dgn cikgu kat nursery dia. kalau dgn orang lain, mesti mama ade depan mata. kalau tak, dok mama..mama..mama...

(yup, nia da bole sebut papa & mama) masa happy, gelak2 dia sebut papa, masa nangis cari mama. bole?

kalau hisap botol susu, mesti hisap sambil gentel telinga. habit ni sebijik macam maksu dia. lepas tu sampai la terlena. kelakar pulak tengok nya.

gambar ulangan : sekarang kalau da taknak kat orang, da pandai muncungkan mulut. buat mimik muka gini. kalau orang nak dukung nia tapi nia taknak, mesti buat muka camni. skill ni pun baru gak dalam bulan yang ke 8 ni.

lain- lain perkembangan :

  • tengah belajar- belajar nak berdiri. (cepat jalan ye nia...)
  • dah mudah nak bagi dia makan. dan habis kalau buatkan 1 dish tuh
  • berat 7.6kg (naik sikit- sikit je)
  • dah mula belajar 'bubye orang'
  • dah bole sebut mama, papa
  • cerita favourite yang kalau dia tgh tgk, kite panggil pun dia buat dek je, mickey mouse club house, barney & friends, thomas & friends, handy manny da semestinya dibo the gift dragon
  • da pandai mintak dukung. nmpk mama depan mata mesti depa kan tangan.
  • akan kejar mama dia tak kira diamana sahaja.
  • aktiviti memanjat makin ganas. kena sentiasa ada depan mata. sekarang ni asyik nak memanjat je sebab nak berdiri.
  • bila hantar kat nursery, da pandai tak mau lepas dari dukungan. dok pegang baju or tudung aku. lepas tu merengek kejap. (buat kite tak sampai hati)
  • nia da 8 bulan, gigi tak nampak pun lagi nih. hmmm... penat tunggu nia nye gigi kua.

10 comments:

ppb_ppkp said...

nia makin besaq makin tomei...geram tgk dia buat muncungkan molot tu..mcm nak ceum2...hehehehe

Jiey Mien said...

happy 8 months old kak nia..

p/s - dah lama tak jadik mamarazzi.. bukan apa ly, aku excited sggh.. :P

fazilzura said...

ala tomei nye Nia..
cepat2 leh berlari yek.. Nia dh jd kakak.. leps nih leh tlg ibu jaga adik plak

alyyani said...

imah : da pandai nak cium orang. bukan cium tau. pakej dgn jilat sekali. hahah.. lepas tu buat muka ketat..

jiey : kak nia tau, tak tahan ni. heheh...

p/s : kite jiey, ape2 pun mmg excited! heheh..

zura : aku harap nia cepat jalan je. part tolong tu, lagi cepat lg bagus. heheh...

strawberi @ mamadira said...

cepat betul masa berlalu..
sekejap je tengok anak kita dah besar..lepas tu sekejap je rasa 9 bulan tu...tengok2 dah nak bersalin..
yang penting ko kena jaga kesihatan dan banyakkan berdoa supaya hati sentiasa tenang dan gembira menyambut org baru..

xpe nia lambat tumbuh gigi lambatlah rosaknye...

suhida said...

nia,8 bulan da nmpk mcm2 dia da pandai buat..izzat da na masuk 8 bulan,tp meniarap baru..izt,cepat2la izt pandai jalan..senang skit mak..keke...lawa ar ko nye layout..aku nye suram je..huhu..

alyyani said...

strawberi : ko tolong doakan untuk aku jugak ek.

hmm nape la budak skang gigi tak bape nak cantik ek, muka je comel tp bila tgk gigi, x comel dah. hahah..

suhida : izzat tuh gentleman kot, ladies first. hehehe...

ala weh, sama je la blog kite, amik dt template yg sama. :)

izzahazfar said...

kak..
geram...
zah nak bb gigil lak pulak cam ni..

P/s: zah n hubby pun rancang sendiri gak...tapi zah harap preggy tahun depan...

Leen Die said...

happy 8 months nia..jangan nakal2..mama ngah nak mabuk tue..ko lak ly jgn duk marah2 nia tau..aku tahu angin org preggy camner..cewahhh

alyyani said...

izzah : takpe, mungkin rezeki pasni girl lak kan. hati2 kalo plan sendiri ni ek zah. mcm doktor ckp tu la. peratusan fail 30%.

leen : aku heran leen, kali ni aku x rasa ape2 pun mcm dulu. dulu ade gak pening2. tp awal lagi kan, harap sume ok la. nak jaga nia lagi. huhu...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in