1st two candidate...

minggu ni mmg sibuk. sibuk keja, mmg semua la sibuk kan. then balik umah lepas keja pegi tgk rumah. kami tlh shorlist kan a few rumah untuk kami tgk interior dia. so semalam kitorg tgk 2 rumah di area seri kembangan. mmg kami bercadang nak settle down di seri kembangan. sebab rasa da selesa dok sini. lgpun in future, tesco dgn giant nak dibukak. so pilihan untuk beli barang, terutama barang dapur makin banyak la. sebelum ni pegi jusco je kan.

ok, ni rumah pertama yang kitorg tgk. sebelum tu, abaikan perabot dalam tu ek sebab 2 2 rumah ni sedang diduduki oleh penyewa. rumah pertama land area dia 22 x 70. mmg size yang kitorg cari la.

ni entrance rumahnye. tak sempat nak snap dari depan..

ni view dalam rumah. agak menarik sebab living room dia besar. bole buat 2 ruang tamu. ade dining area jugak utk makan. dapo pun agak luas, cukup la untuk aku memasak. belakang rumah pun ade kawasan lagi. later nak extend dapur pun bole. bilik ade 4, toilet ade 3. tapi ade kekurangan takde family area kat atas. tu antara kriteria yang kitorg nak la. takpe, later boleh renovate kalau jadi beli. sebab takde family area kat atas, bilik2 kat atas mmg luas. tapi, penyewa ni agak cuak bila nampak kitorg datang nak beli, so dia pun cerita benda yg tak elok la pasal rumah ni. dia bgtau bilik air kat bawah air tak kua. nanti nak kena repair. sebab dia menggelabah kena kuar awal. ish2, ape la org tu.

kite bergerak ke rumah kedua pulak lepas tuh.. rumah kedua ni, bukak dia kecik sikit 18 x 65.


ni entrance umah ke-2

ni dalam umah ni. basically sama dgn umah 1st tuh. bilik sume luas. cuma bila masuk rumah bole nampak dapur terus. so later bole letak kitchen cabinet ke untuk halang.

ok, sekarang aku nak buat perbandingan 2 rumah ni
  • jumlah bilik - rumah 1 ade 4 bilik, rumah 2 ade 3 bilik
  • jumlah toilet - sama. ade 3 toilet
  • keluasan - rumah 1 lagi luas
  • family area kat tingkat atas - both pun takde
  • jenis tangga - sama. style ade ruang kat setiap anak tangga
  • rumah 1 ade sliding door selain dari pintu masuk, rumah 2 hanya ade 1 pintu masuk.
  • harga - rumah 1 mahal rm10,000.00 dari rumah 2
  • condition - rumah 1 bilik air bawah ade rosak sikit, lantai kat tingkat atas, ade tekopak sikit. rumah 2, secara pandangan kasar, takde masalah
  • kawasan kejiranan - rumah 1 lebih selesa sebab depan rumah takde rumah lain, so kawasan letak kereta lebih luas. rumah 2, depan rumah, ade 1 row rumah jugak. so lorong agak sempit.
wan's choice - dia prefer rumah 2. sebab tak banyak kerosakan.
my choice - prefer rumah 1. sebab keluasan & kawasan luar rumah yg agak luas.

tapi ni hanya 2 rumah yg kami survey. more to come. kena survey lagi...

so, what say you guys?? kalau korang, mana satu pilihan dihati?

16 comments:

suhida said...

alya,klu long term,aku suka uma no 1.sbb takde uma dpn.serius best,klu kereta sedara2 dtg,leh je parking kat depan tu.pastu,klu nak pakai seksi2 pun tak risau sgt sbb takde rumah dpn.keke..

Mama Farish said...

rumah 1 utk long term...rosak skit2 tu kalau ade duit lebih le betolkan..

KasiH said...

me also prefer no.1...utk longterm ok laa...sebab besar..depan rumah pn tak hadap rumah org..tp ko cari laa menepati kriteria yg korang nak dulu...pastu br banding2.

AkMa said...

akma pun pilih umah 2 gak..

Jiey^Mien said...

aku prefer umah no.1 kot..

huhuhu.. bestnya landed house.. pokcik limin tanak duduk area lain.. either ampang or pandan indah.. kalo nak cari landed house, pepaham sdr la rege umah.. :P

ada satu umah yang kitorg tgk kat tmpt yang mmg aku suka, rege RM300K, condition umah plak, cam baru lepas terbakar.. hahahha.. tp gile bapak mahal.. dah la umah low cost, 2 storey, 3 bilik 2 bilik air.. lawak betul..

-:- Zafran BabyAndKidsCollections Enterprise -:- said...

wah..!! area yg sangat menarik tau...
alya, tgk pulaks rumah tue list hold or freehold. kalo sri kembangan tue dapat yg FREEHOLD, jgn lepaskan peluang...

antara 2 rumah tue jue amik yg 1st choice la.. lebih selesa kan..? depan takde umah org.. itu yg BEST.. mcm umah jue gaks.. :-)

elani makrai said...

relax n pk betul2 n carik umah lagi k. carik umah x ley tergesa2 k. tp klu nurin no 1 sbb dapur x direct suka itu macam. pastu xder umah depan mmg btul parking senang n yes, nk sidai baju seksi2 pon ok hehee.

tp, cr slow yg betul2 menepati citarasa k.

best nyer nk beli rumah dh...nk gak tp x mampu lagi huhuuu

Gieyana said...

Alya ~ nape x cr umah yg baru..lebeyy senang psl maintenancenye...tp kena cr dulu n buat camparison lg taww..psl rumah is our property..so kena pikir masak2 la..

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

bestnya dah nak beli rumah..
bila agaknya turn aku

fazilzura said...

wah besh nye nk bertuko umh plak yek ..

yg no 1 nmpk ke beshan nye.. luas pun luassss

AieZa said...

round2 lagi alya.. tp that area mcm ada byk umah nk naik kn?? pk masak2 k..

alyyani said...

sue : aku mmg bekenan kalo depan umah tu takde umah. org malaysia ni kan kaya2. satu umah sampai 3 4 bijik kete. tu yg buat lorong jd sempit kalo depan ade umah gak..

mama farish : yerp,bole repair sikit2 kan?

ryn : banyak lagi kena survey. tapi ejen ni jenis nak cepat je. tension gak dibuatnya.. kite nak beli umah kena la pilih bebetul kan?

akma : no 2 ek? sama dgn husband saya la..

jiey : gile la sampai 300k, tapi condition macam baru lepas terbakar? hahaha... sama la dgn aku, nak dok sini gak. tp sume umah kat sini leasehold.

jue : area seri kembangan kebanyakan nye leasehold. tp 2 rumah yg alya tgk tu baru 5 tahun. so takde masalah sgt.

jue nye umah pun depan takde umah ek? mmg bes!

alyyani said...

nurin : mmg salah satu faktor bila tgk rumah kena tenangkan minda, fokus and buat keputusan yang terbaik. ;)

ni nak beli utk duduk, nak dok lama lak tu kan?

alya mmg suka umah 1 sebab dapur ade ruang dia sendiri. kalo direct nanti, lepas masak mesti beminyak lantai bawak sampai ke living room

gie : kebanyakan umah baru kat sini harga dia mahal & bukak dia kecik. rasa mcm rugi pulak beli. bes sampai dekat 40k. rasa tak berbaloi pulak..

tinie : menggigil gak nak buat keputusan ni. tp lagi ditangguh, lg lmbt membeli.. :)

zura : kalo aku nak survey pasni pun, nak cari yg mcm umah no 1 gak

aieza : yup, ade few development kat sini, tp harga dia mcm tak berpatutan pulak. thats y we all nak cari 2nd. tp mmg kena survey2 lagi.. tq!

TQ ALL FOR THE USEFUL COMMENT!

azyyati anuar said...

aku x tau suke yg mana wei...dua2 ok..tp yg x ok tu bab tangga nyer...ko kene pk keslmtan nia...tngga tu agak unsecure la...

lg satu aku suke umah yg ade dpn ade orng...sng sket klau ade ape2 hal...malaysia ni kan x brp nk selamat...kurng rasa takut...

alyyani said...

along : 2 2 pun tak jadi amik weh. nak survey lain...

Mama Likha said...

tjmpa entry ni... bukan rmh skrg ni kan...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in